آرمان محیط سبز پاسارگاد
  • ساعات کاری: شبانه روزی

مقالات

بیماری انتقال دهنده سوسک ها

بیماری انتقال دهنده سوسک ها

معرفی 8 بیماری که توسط سوسکها شیوع پیدا می کنند

 

1. اسهال:به گزارش سازمان بهداشت جهانی، سوسک‌ها حامل جانداران زنده‌ای هستند که باعث شیوع اسهال می‌شوند. باکتری‌هایی مانند باکتری اشریشیا کلی، سالمونلا، شیگلا و آئروموناس توسط پا و بدن سوسک‌ها حمل شده و در مسیر حرکت آنها پخش می‌شوند.

 

سوسک‌ها باکتری‌های موسوم به سودوموناس را در داخل روده‌هایشان دارند. این عوامل سوسک‌ها را به منبعی برای پخش باکتری‌های اسهال‌زا تبدیل کرده‌اند.

 

گاستروآنتریت‌ یا ورم معده و روده: گاستروآنتریت‌ یک عفونت حاد است که باعث اسهال، استفراغ و گرفتگی عضلات معده می‌شود و اغلب با تب همراه است. مصرف آب و غذای آلوده به باکتری‌های آلکالی‌ژنز فکالیس، پروتئوس، سودوموناس و سالمونلا باعث ابتلا به این عارضه می‌شود.

 

سوسک علت اصلی انتقال این عوامل بیماری‌زا هستند. این باکتری‌ها را به وسیله مدفوع و پوست سوسک‌ها در محیط اطراف پراکنده می‌شوند. امری که باعث آلودگی آب و مواد غذایی موجود در آشپرخانه خواهد شد.

 

 

2. مسمومیت غذایی نوعی اختلال گوارشی است که توسط باکتری‌هایی مانند مارسسنس، کلستریدیوم پرفرنژنس و سالمونلا شیوع پیدا می‌کند. سوسک‌ها این باکتری‌ها را در بدن خود حمل می‌کنند.

 

تب تیفوئید یا حصبه: این بیماری توسط باکتری‌های سالمونلا تیفی شیوع پیدا می‌کند که به واسطه سوسک‌ها در محیط پراکنده می‌شوند. به گزارش سازمان بهداشت جهانی، این باکتری یکی از علل اصلی شیوع حصبه است. وقتی سوسک‌ها بر روی مدفوع آلوده به این باکتری راه می‌روند، آن را به سایر نقاط نیز منتقل می‌کنند. سوسک‌ها می‌توانند باکتری سالمونلا تیفی را به غذا، مواد خام و سطوح پخت و پز در آشپزخانه منتقل کنند.

 

عفونت منتقله از باکتری‌های مقاوم به دارو: مطالعه منتشر شده در مجله مقاومت به دارو و کنترل عفونت نشان می‌دهد که دستگاه گوارش و بدن سوسک‌ها محل زندگی خطرناک‌ترین باکتری‌ها می‌باشد.

 

بر اساس یافته‌های محققان، گفته می‌شود که باکتری‌های کلبسیلا اکسی‌توکا، کلبسیلا پنومونیه، سیتروباکتر، انتروباکتر، استرپتوکوک و باکتری استافیلوکوکوس که به دارو مقاوم هستند، در بدن سوسک‌ها زندگی می‌کنند (تعداد این باکتری‌های مقاوم به دارو به 12 عدد می‌رسد). اما آنچه که این مطالعه را بیش از پیش مهم جلوه می‌دهد، این یافته است که کودکان بیش از سایر افراد در معرض دریافت این باکتری‌های بیماری‌زا قرار دارند.

 

 

3. کرم‌های روده:

سوسک‌ها حامل لارو و تخم کرم‌های انگلی هستند؛ از این رو، به عنوان عامل اصلی رشد کرم‌های روده در کودکان شناخته می‌شوند. این انگل‌های بیماری‌زا که در قالب کرم‌های قلاب‌دار، کرم کروی، کرم سوزنی و کرم نواری زندگی می‌کنند، می‌توانند اعضای خانواده و به خصوص کودکان را به انواع بیماری‌های گوارشی، توقف رشد و کم خونی مبتلا کنند.

 

عفونت و التهاب مجاری ادراری: سوسک‌ها حامل باکتری‌های کلبسیلا، انتروکوکوس و آلکالی‌ژنز هستند؛ باکتری‌هایی که باعث شیوع عفونت و التهاب مجاری ادراری می‌شوند.

 

 

4. عفونت زخم:

بریدن دست در محیط خانه یک امر رایج است. اما آیا می‌دانید سوسک‌ها حامل جاندارانی هستند که باعث عفونت این زخم‌ها می‌شوند؟ عفونت باعث گندیدگی زخم‌ها شده و می‌تواند به قانقاریا و مرگ فرد قربانی منجر شود.

 

یافته‌های به دست آمده از یک مطالعه جدید نشان می‌دهند که علاوه بر باکتری‌های مقاوم به دارو، این جانداران نیز باعث ابتلا به قانقاریا می‌شوند. علاوه‌براین، باکتری‌های اشریشیا کلی و سالمونلا نیز موجب شیوع بیماری‌های سپتی می‌شوند.

 

چه بیماری ها توسط سوسک به انسان انتقال پیدا می کند

 

 

5. اسهال خونی:

این بیماری به علت شیوع یک عفونت باکتریایی یا ویروسی در روده بزرگ ایجاد می‌شود. اسهال خونی باعث افزایش دفعات اجابت مزاج و آبکی شدن مدفوع فرد مبتلا می‌شود. این بیماری به علت شیوع شیگلا دیسانتری توسط سوسک‌‌ها منتقل می‌شود.

 

واکنش‌های آلرژیک: شاید باورش سخت باشد، اما سوسک‌ها نیز باعث آلرژی می‌شوند. به گزارش سازمان بهداشت جهانی، بزاق، ترشحات و پوست بدن سوسک‌ها حاوی صدها عامل آلرژی‌زا است که به انواع واکنش‌های آلرژیک از قبیل درماتیت (التهاب، قرمز شدن و خارش پوست)، خارش، تورم پلک‌ها و اختلالات تنفسی منجر می‌شوند.

 

 

6. آسم:

باکتری‌هایی که سوسک‌ها با خود حمل می‌کنند، برای افراد مبتلا به آسم و سایر اختلالات تنفسی بسیار خطرناک هستند؛ این باکتری‌‌ها باعث افزایش تعداد حملات آسم و تشدید ذات‌الریه و اختلالات تنفسی می‌شوند. این عارضه بیش از همه برای کودکان خطرناک است، چون باعث عود حملات آسم و آتوپی می‌شود.

 

 

7. تحریک پوستی :

در میان حشرات، راسته‌ ای به نام قاب ‌بالان با نام عمومی سوسک ‌ها وجود دارند که در صورت تماس با پوست انسان، به ‌ویژه اگر روی پوست له شوند، باعث ایجاد تحریک شدید و بروز تاول ‌ها و زخم‌ های پوستی می ‌شوند.

 

یکی از جنس‌ های مهم این راسته، نوعی سوسک است که به نام‌ های محلی دراکولا، بند، شب‌ سوت، شب ‌سوز، چی‌ سوان، تله‌ ‌مورچونه و تله ‌گز خوانده می ‌شود.

 

این حشره‌‌ دو رنگ که بدنی باریک و کشیده به طول 7 میلی ‌متر و سری گرد به رنگ سیاه و بال ‌پوش ‌های کوتاهی به رنگ ‌های گوناگون دارد، از بهار تا پاییز در مزارع برنج، ذرت، پنبه و کنار جویبارها و دریاچه‌ های آب ‌شیرین فعالیت دارد و بر اثر له شدن و تماس خونش با پوست، التهاب پوستی همراه با خارش ایجاد می ‌شود و به سبب ظاهر خطی این التهاب ‌ها به آن درماتیت خطی گفته می‌ شود.

 

سپس تاول‌ هایی ظاهر و زخم‌ های جلدی ایجاد می ‌شود. این زخم‌ ها بیشتر روی پا، بازو، گردن و نقاط باز بدن ایجاد می ‌شود. قرمزی همراه با خارش 24 ساعت پس از تماس آغاز می ‌شود و بعد از 48 ساعت تاول‌ های وزیکولی ظاهر می‌ شوند و به تدریج گسترش پیدا کرده و طی 48 ساعت به حداکثر می ‌رسند.

 

پس از آن مرحله‌ ی پوسته ‌پوسته شدن و ریختن پوست فرا می ‌رسد و لکه رنگی به مدت یک ماه یا بیشتر باقی می ‌ماند. اگر عوارض ناشی از له شدن چند حشره روی پوست باشد علایمی مانند تب، دردهای عصبی، درد مفاصل و استفراغ هم دیده می ‌شود. حتی ممکن است ناراحتی چند ماه طول بکشد و عفونت ‌های ثانویه، التهاب گوش میانی و عوارض چشمی به آن اضافه شود.

 

کسانی که در تماس با این حشرات هستند، باید دقت کنند تا زمانی که حشره روی پوست شان قرار دارد، از هر اقدامی که به له شدن آن روی پوست منجر می‌ شود، جدا خودداری کنند و اگر دست شان به همولنف یا مایع عمومی بدن حشره آلوده شد، باید بلافاصله دست شان را با آب و صابون بشویند و از تماس دست آلوده با چشم شدیدا خودداری کنند.

 

در مناطقی که شیوع بیماری بالا است، چنانچه لباس‌ ها را پس از شست ‌و ‌شو در حیاط منزل آویزان می ‌کنند، لازم است لباس ‌ها هنگام جمع‌ آوری و استفاده به دقت بررسی شوند.

 

برای جلوگیری از گسترش بیشتر ضایعات به هیچ وجه محل آسیب را نخارانید. مصرف آنتی ‌بیوتیک ‌ها همراه با مخلوطی از پودر تالک و زینک‌ اکساید می ‌تواند درمان مناسبی باشد. برای رفع خارش نیز می‌ توان از آنتی‌ هیستامین استفاده کرد.

 

 

8. آلرژی ‌زا :

سوسک ‌ها یکی از مهم ‌ترین عوامل ایجاد آسم و آلرژی در خانه محسوب می ‌شوند. بزاق، مدفوع و حتی تمام قطعات بدن سوسک که در خانه پخش می ‌شوند، آلرژی ‌زا هستند و می‌ توانند انواع ناراحتی‌ های پوستی یا تنفسی را برای افراد ایجاد کنند.

 

به همین دلیل ما به همه افراد توصیه می ‌کنیم که به هر نحوی از ورود یا تکثیر سوسک‌ ها در منزل شان پیشگیری کنند. بهترین روش از بین بردن سوسک‌ ها هم سم‌ پاشی است. حتی سوسک ‌هایی که در پناهگاه‌ شان پنهان می ‌شوند، چند روز بعد از سم‌ پاشی برای به دست آوردن هوای تازه از پناهگاه خود بیرون می‌ آیند و در معرض دید و در نتیجه مرگ قرار می‌ گیرند.

 

بنابراین بهتر است که افراد از هر گونه تماس مستقیم با بدن سوسک‌ ها پرهیز کنند و بدن مرده ی این حشره را با یک نایلون بردارند و در نایلون را گره بزنند و آن را در سطل زباله بیندازند.

 

تمام ترشحات و قطعات بدن سوسک، آلرژن هستند اما شدت حساسیت به سوسک در افراد مختلف، متفاوت است و امکان دارد که بدن فردی به سوسک خیلی حساسیت نشان بدهد و بدن فردی اصلا حساسیتی به سوسک نداشته باشد.

 

اما نکته ی مهم این است که بدن همه افراد نسبت به عوامل عفونی و انگلی سوسک‌ ها حساس است و امکان ابتلا به بیماری ‌های عفونی و انگلی در تماس مداوم با ترشحات یا قطعات بدن سوسک در همه افراد وجود دارد.

 

بنابراین همان‌ طور که گفته شد تا آن جایی که می ‌توانید به‌ طور مستقیم به بدن سوسک‌ ها دست نزنید یا آن ها را با روش ‌های فیزیکی از بین نبرید چون این کار باعث پراکنده شدن ترشحات بدن آن ها به محیط اطراف و ایجاد آلرژی بیشتر می‌ شود.

طراحی عامر تجارت خلیج فارس